25
juni 2019

Game changer

Met honderden miljoenen toeschouwers over de hele wereld en als mogelijk onderdeel van de Olympische Spelen van 2024, timmert de eSports-sector flink aan de weg.

changer_les_regles_du_jeu_puilaetco_dewaay

 

Videogaming is één van de belangrijkste vormen van entertainment in de 21ste eeuw. Met een omzet van ongeveer EUR 125 miljard in 2018, doen videospellen het aanzienlijk beter dan de filmindustrie met EUR 35 miljard en de muziekindustrie met EUR 17 miljard.

In 1995 speelden ongeveer 100 miljoen mensen videospellen. Vandaag de dag zijn het er 2,6 miljard die de strijd aangaan in de wereld van Fortnite, Minecraft of Grand Theft Auto, om nog maar te zwijgen van het duizelingwekkende aantal reizigers dat met Candy Crush de tijd doodt.

Mocht u verbaasd zijn over deze cijfers, dan behoort u waarschijnlijk niet tot dat derde deel van de wereldbevolking dat zich actief bezighoudt met videospellen. Of misschien is dat wel zo, maar had u zich niet gerealiseerd hoe groot deze sector geworden is.

Videogaming omvat overigens een groot aantal snelgroeiende subsegmenten. Naar verwachting zal zijn omzet in 2021 EUR 160 miljard bedragen. Het gaat onder meer om eSports, met talrijke deelnemers aan georganiseerde videogamecompetities.

Wereldwijd werd er vorig jaar zo‘n 20 miljard uur doorgebracht met het kijken naar eSports, hoofdzakelijk via streaming. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld Amazon Twitch nu op EUR 3 miljard wordt gewaardeerd.

Twitch werd in 2014 voor minder dan EUR 1 miljard gekocht en heeft nu zo‘n 15 miljoen dagelijkse kijkers, die hoofdzakelijk kijken om andere mensen videospellen te zien spelen. Het afgelopen jaar is de hoeveelheid gescreende content van de Amazon videogaming community verdubbeld tot 9,3 miljard uur. Facebook en Twitter hebben aangekondigd dat ze ook tot deze markt willen toetreden.

Volgens Bank of America Merrill Lynch zal de omzet in 2019 de EUR 1 miljard benaderen en het langetermijnpotentieel ligt boven EUR 13 miljard. In de loop van de komende drie jaar zal het aantal eSports-deelnemers naar verwachting stijgen van 400 tot 645 miljoen, onder impuls van de leden van Generatie Z (geboren rond 2000), met name in Azië, waar deze « sport » is geboren

Fans over de hele wereld willen zelfs dat het virtuele tijdverdrijf onderdeel wordt van de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. Dit is minder verbazend dan het klinkt wanneer je nadenkt over de potentiële advertentie-inkomsten, met name die van bestaande eSports-sponsors, van Audi tot Allianz en van Coca-Cola tot Carlsberg.

Het afgelopen jaar werd er zo’n 20 miljard uur doorgebracht met het kijken naar e-sports.

Vandaag verdient de gemiddelde professionele eSports-speler jaarlijks ongeveer EUR 280.000, terwijl een toonaangevende Fortnite-speler met de naam « Ninja » hoger scoort in de sociale media dan voetballers zoals Ronaldo en Neymar.

De opkomst van de 5G-technologie zal de connectiviteit van mobiele netwerken verder doen toenemen en de trend van een wereldwijde deelname aan hetzelfde spel via meerdere platforms ondersteunen.

Tegelijkertijd zal het aantal gevallen van « gaming disorder » toenemen. De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft dit als een « aanzienlijke ontwrichting van het dagelijkse leven, zoals werk, studie of sociale contacten, of van andere belangrijke aspecten van het persoonlijk functioneren ».

Dit artikel is samengesteld door KBL European Private Bankers. De inhoud van dit document en de hierin geuite standpunten - op basis van informatie die afkomstig is van bronnen die wij als betrouwbaar achten - zijn die van het Group Asset Allocation Committee (GAAC) van KBL epb op datum van juni 2019 en kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Dit artikel is van algemene aard en vormt in geen geval een juridisch, boekhoudkundig, fiscaal of beleggingsadvies. De beleggers dienen in het achterhoofd te houden dat prestaties uit het verleden geen indicatie vormen voor de toekomst en dat de waarde van een belegging kan stijgen of dalen.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer