15
juli 2019

GAFA-taks: Trump richt zich op Frankrijk om Europa lam te leggen

Frankrijk is het eerste land dat een taks van 3% oplegt op het omzetcijfer van de GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon). Maar aangezien deze taks de technologiegroepen beoogt die een omzet van meer dan 750 miljoen euro realiseren, is het evident dat hij niet enkel betrekking zal hebben op de grote Amerikaanse beurskapitalisaties.

taxe-gafa-trump-cible-la-france-pour-tetaniser-leurope-puilaetco-dewaay

Dit neemt niet weg dat dit signaal niet door Donald Trump werd gesmaakt. Het bewijs hiervan? Hij wil de Amerikaanse wetgeving gebruiken om te kijken of Frankrijk de Amerikaanse belangen al dan niet in gevaar brengt. Indien dit het geval is, zal hij zich richten op sommige typisch Franse producten zoals wijn, via verhoogde douanerechten.

Zijn reactie is verwonderlijk, want Donald Trump draagt de GAFA geen warm hart toe. In de eerste plaats, omdat de meeste CEO’s van deze beursgenoteerde bedrijven de democratische partij steunen. De president van de Verenigde Staten heeft in het bijzonder iets tegen Jeff Bezos, de topman van Amazon, die hij ervan beschuldigt de Washington Post (eigendom van Bezos) te gebruiken om kritiek te leveren op zijn nationaal en internationaal beleid.

Maar Donald Trump is ook niet zo dol op Europa, getuige hiervan zijn mondelinge aanvallen tegen de Duitse auto-industrie, de subsidies van Airbus en de « opzettelijke depreciatie » van de euro.

Kortom, de tegenaanval tegen de GAFA-taks van Frankrijk is slechts een voorwendsel om de solidariteit tussen de Europese landen te verbreken. Het doel van Trump is eenvoudig: ruzie in Europa creëren om het te verzwakken. Dit heeft hij de voorbije jaren aangetoond. Donald Trump houdt niet van multilaterale akkoorden en geeft de voorkeur aan bilaterale akkoorden. Dit is normaal, aangezien zijn land een machtspositie bekleedt.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer