14
oktober 2019

Gaat de elektrische auto de automobielsector redden?

De automobielindustrie is de laagst gewaardeerde sector op de beurs. In Europa bedraagt het winstrendement momenteel 12,8%. In theorie is het mogelijk om minstens een gelijkaardig globaal rendement, met inbegrip van dividend en meerwaarde, op lange termijn te verwachten.

2.automobile_LD

Nochtans blijven de beleggers de aandelen van de sector de rug toekeren. Ze vrezen immers voor een winstdaling die het verwachte theoretische rendement van 12,8% zou aantasten. Deze vrees wordt aangewakkerd door de economische vertraging, de Brexit en de internationale handelsspanningen, die al op de verkopen wegen en de bevoorradingsketens ingewikkelder maken.

Maar de grootste bekommernis van de automobielindustrie is de elektrische auto. De directies van de grote constructeurs vrezen dat de lopende zware investeringen lange tijd op de resultaten zullen wegen. Kortom, dat ze de sector gewoon zullen toelaten om de technologische evolutie te volgen zonder te leiden tot een stijging van de verkopen of betere marges.

Frank Lindenberg van Daimler heeft gewaarschuwd dat de groep haar marge per voertuig met de helft zou kunnen zien terugvallen in het segment van de elektrische wagens tijdens de eerste jaren. Gelukkig zou de impact slechts tijdelijk moeten zijn. De stijging van de volumes en de verbetering van de bevoorradingsketens zullen geleidelijk toelaten om de kosten te verlagen. Op termijn biedt de elektrische wagen zelfs een hoger winstpotentieel.

De topman van Volkswagen maakte gewag van een 30% lagere werklast voor de assemblage van een elektrische wagen. De analisten van Goldman Sachs hebben berekend dat een thermische wagen ongeveer 30.000 onderdelen telt, tegenover 11.000 voor een elektrische wagen, i.e. eenvoudiger en dus minder duur in assemblage en onderhoud. 

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer