05
november 2019

Fusie Fiat Chrysler/PSA Peugeot: wonderbaarlijk

Na de mislukte toenaderingspoging Fiat-Chrysler/Renault heeft de Italiaans-Amerikaanse groep zich verloofd met de andere Franse constructeur, PSA Peugeot Citroën. De fusie zorgt voor de 2de grootste constructeur van Europa en de 4de grootste wereldwijd.

Chrysler_LD

Het is eveneens een huwelijk tussen twee wonderen van de automobielindustrie. Fiat werd gered door Sergio Marchionne die de controle over het failliete Chrysler overnam.

PSA Peugeot was een zinkend schip vóór zijn herkapitalisatie door de Franse staat en de Chinees Dongfeng. De komst van Carlos Tavares, de voormalige nummer twee van Renault aan het roer van de fusiegroep, gaf een nieuw elan aan de marges.

De toenadering biedt verschillende troeven. Ze vermindert de extreme afhankelijkheid van PSA Peugeot van het Europese continent. Fiat Chrysler kan het nieuwe modulaire platform van PSA Peugeot gebruiken. De twee groepen kunnen de noodzakelijke zware investeringen, meer bepaald in eigen motoren, delen.

Nochtans lijkt een nieuw mirakel nodig. De nieuwe groep is quasi afwezig op de cruciale Aziatische markt die al meer dan de helft van de wereldwijde verkopen vertegenwoordigt. De twee groepen lopen achter in de autonome voertuigen en de nieuwe motoriseringen. Fiat-Chrysler heeft CO2-kredieten van Tesla moeten kopen. PSA Peugeot heeft op zijn uitgaven moeten letten tijdens zijn moeilijke periode, terwijl het ontspoord is in de ontwikkeling van een hybride motor met perslucht. Tot slot gaan de twee groepen middelen verliezen in het kader van hun fusie. Om een kapitaalverdeling van 50/50 te verkrijgen, gaat Fiat Chrysler 5,5 miljard euro en zijn participatie in de specialist inzake industriële robots Comau aan zijn aandeelhouders uitkeren. PSA Peugeot gaat zijn participatie in de fabrikant van uitrustingsgoederen Faurecia aan zijn aandeelhouders uitkeren. « Niet-strategische » participaties die nochtans nuttig kunnen zijn in zware tijden, zoals bijvoorbeeld voor PSA Peugeot met de verkoop van Gefco in 2012.

Photo by Pietro De Grandi on Unsplash

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer