12
augustus 2019

Er pakken zich donkere wolken samen boven de Europese bankaandelen

De Europese commerciële banken zijn niet blij met het lagerentebeleid dat de meeste grote centrale banken opleggen. Hun intermediatiemarge staat zwaar onder druk op een moment dat er grote informatica-investeringen moeten gebeuren om het hoofd te bieden aan de digitale revolutie.

Acrtions-bancaires-européennes-ld
Photo by cmophoto.net on Unsplash

 

Welnu, de rente zal naar alle waarschijnlijkheid niet stijgen, maar, integendeel, nog verder dalen. Een beurscommentator merkte terecht op: « Een rentedaling is voor een commerciële bank een beetje zoals een val van de olieprijs voor Total ».

De malaise is des te duidelijker, aangezien de laatste bancaire publicaties in Europa hebben aangetoond dat de sector onder druk zal blijven.

Zo heeft Unicredit, de grootste Italiaanse bank, haar inkomstendoelstelling voor 2019 verlaagd. De Duitse Commerzbank stelde eveneens dat een stijging van haar winst in 2019 « zeer ambitieus » is, i.e. een beleefde manier om te bevestigen dat zij er niet in zal slagen om aan de marktverwachtingen te voldoen. Zowel in Frankrijk, Nederland als in Spanje tonen de laatste resultaten aan dat de Europese banken niet in topvorm verkeren.

Deze dreiging voor de rentabiliteit van de sector weegt trouwens op alle Europese bankaandelen: de EURO STOXX Banks index verloor bijna 30% in één jaar tijd!

En de paradox bestaat erin dat hun Amerikaanse tegenhangers (JP Morgan, Citigroup, Bank of America en Goldman Sachs) zeer goede resultaten laten optekenen.

De reden hiervoor? De Amerikaanse banken evolueren in een gunstigere omgeving voor hun economisch model: ze profiteren van de versoepeling van de regelgeving en van de belastingverlaging die door Donald Trump werden doorgevoerd. Daarbij komt dat de rente hoger blijft aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

De ironie van dit verhaal: tien jaar nadat ze de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt hebben, domineren de Amerikaanse banken het wereldwijde financiële toneel. 

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer