19
augustus 2019

En als de negatieve rente slecht nieuws zou zijn voor de landen?

Over het algemeen, wanneer men het over de negatieve rente heeft, is de commentaar eenvoudig: de particulier wordt bestraft, omdat zijn spaargeld niets meer opbrengt, terwijl de staat besparingen realiseert op de terugbetaling van zijn overheidsschuld.

Taux-negatifs-ld

Maar het laatste rapport van het ratingagentschap Fitch zet deze visie op losse schroeven. De analisten van Fitch erkennen uiteraard dat de landen die vandaag tegen een negatieve rente lenen (België, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Nederland, …), hun rentelast verlaagd zien. Het is een manier om zich goedkoop in de schulden te steken.

Maar dit is slechts goed nieuws op korte termijn volgens de analyse van Fitch, want een negatieve rente is eerst en vooral de weerspiegeling van sombere economische vooruitzichten. Dus op lange termijn overtreffen de negatieve gevolgen van de verslechtering van de groei (minder fiscale inkomsten en meer sociale uitgaven) ruimschoots de op korte termijn verzamelde voordelen.

Kijk vandaag maar naar Duitsland. Dit land leent tegen een negatieve rente en nochtans is het bbp van het land in het tweede trimester gekrompen met 0,1%. Om die reden is de Duitse regering – voor de eerste keer – wellicht van plan om weer aan te knopen met het begrotingstekort teneinde te proberen om haar economie opnieuw aan te zwengelen.

Lees ook

Planification-et-structuration-de-patrimoine1

Optimale planning en structurering van uw vermogen

Wilt u er zeker van zijn dat uw vermogen optimaal wordt beheerd en overgedragen aan uw naasten? Of u particulier, zelfstandige, bedrijfsleider of houder van een participatie bent, ‘Wealth Planning and Structuring’ vormt een onmisbare basis voor het goede beheer van uw vermogen.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer