06
maart 2019

Een zeer sterke start van het nieuwe jaar

2 maanden zijn ondertussen verlopen in het nieuwe jaar en niemand kan klagen. Winsten van om en bij de 10% zijn niet ongewoon op de beurzen. Daarmee zijn de verliezen van eind 2018 zo goed als weggevaagd. En wie had dat gedacht?

un-debut-dannee-sur-les-chapeaux-de-roues-puilaetco-dewaay

Interessanter is het om in te schatten wat aan de basis zou kunnen liggen van een dergelijke koersopstoot. In eerste instantie moeten we dan in de richting van de centrale banken kijken en voornamelijk naar de Amerikaanse Federal Reserve. De voorbije weken zijn de geluiden vanuit die hoek steeds zachter geworden wat betreft de verwachte monetaire politiek. We vernamen al in januari dat een rentestijging niet meer imminent was en dat er een pauze werd ingelast. Maar recent vernamen we bovendien dat de afbouw van de balans ook op pauze werd gezet. De inkrimping van de marktliquiditeiten gaat dus ook voor een tijdje in de koelkast en dat wisten de markten zeer te smaken.

Ook in Europa liet de Europese Centrale Bank verstaan dat de huidige zwakte in het groeiplaatje tot voorzichtigheid aanmaant. Daarmee geeft ze ergens te verstaan dat de voor dit jaar voorziene renteverhoging allesbehalve een gedane zaak is. Ook in de ontluikende markten zijn de centrale banken in een meer ontspannen sfeer. De Chinese centrale bank zou de rente nog kunnen verlagen, iets dat zich in India ondertussen al voordeed.

De Fed die een pauze inlast, terwijl ook andere centrale banken zich in rustiger vaarwater bevinden, was meteen het startschot voor de obligaties om een flinke koersopstoot te laten optekenen. Vooral de bedrijfsobligaties trokken het voortouw. De ongerustheid omtrent de groeiverlaging van eind 2018 lijkt al een stuk achter de rug te liggen. De aandelenmarkten gingen in sympathie mee hoger. De geldstromen naar de aandelen waren echter maar een fractie in vergelijking met de obligaties, wat aangeeft dat het vertrouwen bij de beleggers in aandelen maar lauw blijft. Het is tevens een teken dat er nog meer potentieel is indien de beleggers achter de koersen beginnen te hollen. Dat is natuurlijk niet zonder gevaar, want, laat het ons niet vergeten, de wereldgroei koelt nog steeds verder af.

Daarom is het ook zo belangrijk om de winstevolutie in het oog te houden. Lagere bedrijfswinsten kunnen de aandelen parten spelen. De trend was lager voor de winsten, maar een stabilisatie is misschien niet meer veraf. Voorlopig lijkt ons het nog steeds beter om voorzichtig te blijven.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer