07
mei 2019

Een weinig geliefde beursrally

Extrapoleer de huidige beursrally in de Verenigde Staten van eind december tot op heden en op jaarbasis krijg je een winst van bijna 100%. De kracht van de opstoot is opmerkelijk, maar misschien nog verbazender is het feit dat weinig institutionele beleggers hun graantje meepikken.

un-rallye-boursier-peu-apprecie-puilaetco-dewaay

Uit analyse blijkt immers dat de grote beleggers dit jaar nettoverkopers waren in aandelen en dat de hausse in de VS opnieuw vooral te wijten is aan de terugkoop van eigen aandelen door de bedrijven, met op kop zoals steeds de IT-sector. De vraag rijst dus of de institutionele investeerders aan de zijlijn zullen blijven staan wachten.

Het wordt een echt twijfelgeval. De beurzen verdisconteren vandaag al een pak goed nieuws. Ze gaan uit van een zachte monetaire politiek van de centrale banken, van een akkoord tussen de VS en China en ze houden in toenemende mate rekening met een heropleving van de economie na betere groeicijfers dan verwacht uit China. Ondertussen zijn de aandelenmarkten een stuk prijziger geworden. De koers-winstverhouding van de Amerikaanse beurs ligt een kwart hoger dan in december. Andere beurzen zijn minder duur, maar niet meer goedkoop.

Anderzijds, en dat is zeer belangrijk, tonen de bedrijfswinsten dat er stilaan wat margedruk ontstaat. Dit mag niet verrassen, want in de VS is de werkloosheidsgraad zeer laag en lopen de loonkosten op. Hetzelfde geldt voor de transportkosten of de materialen. En dus is er meer druk op de bedrijfsmarges. Sommige bedrijven kunnen de hogere kosten doorrekenen aan de klant, andere niet. Een oplossing zou zijn om de productiviteit op te schroeven, maar daartoe zijn bedrijfsinvesteringen nodig en dus extra uitgaven die potentieel op korte termijn ook de winsten zullen eroderen.

Er is dus nood aan een extra drijfveer om de beurzen nog echt verder te stuwen, iets dat ongebreideld enthousiasme opwekt, een soort exuberantie dus. Daaraan verbonden steekt het gevoel van hebzucht bij de beleggers ook vaak de kop op. Welnu, tot op heden is het niet duidelijk waar die exuberantie en de daaraan verbonden hebzucht vandaan zullen moeten komen.

Ondertussen is er nog een potentiële pretbederver voor de Amerikaanse aandelen opgedoken. Dat is namelijk de aantrekkende dollar. Desondanks dat de Amerikaanse beurs minder exportgevoelig is dan de Europese, zijn er toch heel wat ondernemingen die een belangrijk deel van hun winsten uit het buitenland halen. Die opbrengsten komen dan onder druk te staan.

De conclusie is dan ook dat het best spannende maanden kunnen worden en dat de zomer weleens zeer heet zou kunnen worden voor de beurzen. Wait & See.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer