10
mei 2019

Donald Trump bezorgt de beurzen koude rillingen

De financiële markten haten het om in de luren te worden gelegd. Welnu, dat is precies wat Donald Trump op zondag 6 mei heeft gedaan. In een tweet heeft hij laten verstaan dat de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China veel te lang duren.

donald-trump-donne-des-sueurs-froides-aux-bourses-puilaetco-dewaay-private-bankers

Resultaat van deze ongeduldigheid: Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de douanerechten op ingevoerde Chinese producten ter waarde van 250 miljard dollar gaat verhogen van 10% tot 25%. De maatregel zou moeten ingaan vanaf … vrijdag 10 mei.

De markten, die tot nu toe opwaarts georiënteerd waren in de hoop van een handelsakkoord tussen de twee economische supermachten, werden verrast. Zowel in Azië als in Europa zijn de indexen onmiddellijk teruggevallen. De BEL 20-index registreerde op dinsdag 7 mei zelfs zijn slechtste sessie van het jaar (-2,33%).

Blijft de vraag wat Donald Trump gemotiveerd heeft om deze maatregel te nemen. De meest waarschijnlijke uitleg is een spelletje blufpoker, een manier om de onderhandelingen te versnellen.

Volgens sommige analisten zou de bewoner van het Witte Huis zich sterker voelen dan zijn Chinese tegenstander. De redenen hiervoor? De Amerikaanse groei blijft sterk (stijging van het bbp met 3,2% over het eerste kwartaal) en het werkloosheidscijfer bevindt zich op een historisch laagtepunt (3,6%). Kortom, de confrontatie met China heeft niet de negatieve impact gehad die de economen voorspeld hadden.

Anderzijds heeft China meer te lijden onder deze handelsoorlog en heeft het minder vergeldingsmogelijkheden, omdat het land weinig Amerikaanse producten invoert. Vandaar deze strategische zet van Trump. In werkelijkheid wil de Amerikaanse president aan de Chinezen de naleving opleggen van de regels betreffende de intellectuele eigendom en de technologieoverdrachten. Het is voor hem eveneens een manier om komaf te maken met het plan Made in China 2025, waarvan de hoofddoelstelling erin bestaat om de technologische suprematie van de Verenigde Staten over te nemen.

 

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer