06
juli 2018

De Zwitserse economie doet het goed, maar zijn beurs niet. Hoe komt dat?

Als er één land is dat het toonbeeld is van stabiliteit, kalmte en sterkte, dan is het wel Zwitserland. Het lokale bbp zou in 2018 met 2% moeten toenemen en het werkloosheidscijfer zit onder de drempel van 3%. Maar waarom heeft de index van de Zwitserse beurs (SMI) dan 9,7% verloren over het eerste semester 2018?

Suisse

Het antwoord is verwonderlijk, maar eenvoudig: omdat de bedrijven waaruit deze index samengesteld is, multinationals zijn die meer afhankelijk zijn van externe factoren (internationale handel en evolutie van de wisselkoers) dan van de Zwitserse groei. Enkele voorbeelden? Nestlé, Novartis en Roche zijn alleen al goed voor 53% van de beurskapitalisatie van de SMI. Welnu, deze drie aandelen registreerden een terugval en hebben de index dus in negatief territorium geduwd. De factor die in het nadeel van Nestlé speelde, is de concurrentie van de bioproducten, de lokale producten of andere modeverschijnselen. Novartis en Roche hadden het zwaar te verduren door de afloop van tal van patenten op geneesmiddelen. Anders gezegd, deze twee farmareuzen worden geconfronteerd met de concurrentie van de fabrikanten van generische geneesmiddelen. Interimreus Adecco (een ander lid van de SMI-index) heeft te lijden onder het wereldwijde economische herstel. Want wanneer de werkloosheid daalt, zijn de bedrijven veeleer op zoek naar loontrekkend personeel dan naar interimkrachten. ABB, de Zwitserse ingenieursgigant, is niet gebaat bij het protectionistische beleid van Donald Trump inzake staal en aluminium. Slechts één aandeel kon zich handig uit de zaak draaien en registreerde een groei van meer dan 15%: Swatch Group.

Lees ook

iStock_19254093_M

Proactief vermogensbeheer

Onze beleggingsfilosofie? Een proactief beheer op basis van uw risicotolerantie, in het kader van een holistische benadering van uw persoonlijke situatie. Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers nemen we de tijd om u te leren kennen. Op die manier kunnen we u een waaier van oplossingen op úw maat voorstellen.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer