12
april 2019

De winnaar van de Nobelprijs economie rechtvaardigt de stijging van Wall Street van de voorbije tien jaar

De beleggers weten het: haussemarkten zullen nooit van ouderdom sterven. Sinds 1949 bedraagt de gemiddelde duur van een hausseperiode 5 jaar en 4 maanden, volgens de gegevens van Yardeni Research.

le-prix-nobel-deconomie-justifie-la-hausse-de-wall-street-depuis-dix-ans-puilaetco-dewaay

De langste hausseperiode ging van start in 1987 en eindigde in 2000, ofwel een hausse van 12 jaar, en de kortste periode duurde minder dan 2 jaar (1966 tot 1968).

Vandaar de vraag die de beleggers bezighoudt: de huidige cyclus duurt al 10 jaar, maar hoe is dit mogelijk? Deze cyclus is vooral verwonderlijk, omdat hij werd ingezet onmiddellijk na de zwaarste economische crisis sinds 1929.

Niemand had een dergelijke stijging durven voorspellen zo kort na de subprimecrisis.

Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs economie, komt met een nieuwe uitleg om deze tien jaar durende haussecyclus te rechtvaardigen. Volgens hem werden de koersen gestuwd door de bewondering van de beleggers voor een nieuwe generatie ondernemers. Het succes van de biografie van Steve Jobs is een voorbeeld hiervan.

Dit geldt eveneens voor de geestdrift die wordt opgewekt door Elon Musk en zijn futuristische bedrijven (Space X en Neuralink) of de intrede van een flamboyante zakenman zoals Donald Trump in het Witte Huis.

Volgens Robert Shiller heeft de vrees van de Amerikaanse beleggers plaats geruimd voor een diepgaande bewondering voor het succes van de Amerikaanse bedrijven en voor hun topmannen die miljardairs geworden zijn.

Trump heeft dit goed begrepen met zijn slogan « Make America great again ». Anders gezegd, er zou een nieuw sprookje in de verbeelding van het publiek ontstaan zijn.

« De verviervoudiging van de beurskoersen sinds 2009 en de verkiezingsoverwinning van Trump lijken op zijn minst gedeeltelijk de weerspiegeling van een proces waarbij de vrees afneemt en de Amerikaanse bedrijfscultuur opnieuw aanlokkelijk wordt », preciseert Robert Shiller.

Volgens hem mag men ook niet vergeten dat de beleggers op de Amerikaanse beurzen voornamelijk Amerikaanse beleggers zijn. De buitenlandse beleggers zijn zwaar in de minderheid op Wall Street, wat deze « psychologische » stelling van Shiller versterkt.

Lees ook

investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
Une-approche-globale-de-votre-patrimoinejpg

Een globale aanpak voor uw vermogen Transparantie, onafhankelijkheid, professionalisme en performance

Onze exclusieve ambitie: alles in het werk stellen om uw globale vermogen op een professionele en zorgvuldige manier te beheren. Deze positionering garandeert u een dienstenaanbod met een hoge toegevoegde waarde.

Lees meer
A-vos-cotes-depuis-150-ans

150 jaar aan uw zijde!

Sinds 1868 focussen we op onze enige bekommernis: private banking en haar evolutie. Deze positionering garandeert onze cliënten een evenwicht tussen traditie en innovatie.

Lees meer