22
oktober 2019

De verwonderlijke ongevoeligheid van de oliereuzen voor de barrelprijs

Traditioneel leggen de beleggers onmiddellijk de link tussen de koers van de oliebedrijven en de olieprijs. Voor de Majors, i.e. de grote oliegroepen, is dit niet helemaal meer waar, vooral voor de Europese groepen zoals Total, Royal Dutch Shell en BP. Sinds lang hebben zij geleerd om hun kennis van de oliemarkt te gebruiken op de beurs. Deze tradingactiviteiten zijn bijzonder nuttig wanneer de barrelprijs meer volatiel is, dat wil zeggen wanneer hij daalt.

4_OIL_BD

De voorbije 10 jaar hebben ze hun productie vooral gediversifieerd en de noemer « olie » is niet meer gepast voor hen. In Europa produceren deze oliereuzen voortaan meer gas dan olie. Een cruciaal gegeven in een context van energietransitie. Gascentrales worden beschouwd als ideale aanvulling voor hernieuwbare energie, die te intermitterend is. Aldus is gas de enige fossiele energie waarvan de consumptie zou kunnen stijgen, volgens de voorspellingen van het IPCC.

Tegelijkertijd hebben de energiereuzen eveneens de broeksriem aangespannen op het vlak van kosten en investeringen door met name dure en onzekere projecten in volle zee af te voeren. Dit laat hen toe om belangrijke cashflows vrij te maken. Ze gebruiken deze cash om (geleidelijk) te investeren in alternatieve energieën: zon, wind, elektriciteit, batterijen, oplaadpunten, CO2–afvang.

En ze gebruiken hun liquiditeiten vooral om gulle dividenden te blijven uitkeren waarvan het brutorendement meer dan 6% bedraagt, terwijl hun schuldenlast beperkt blijft. Zoals steeds, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken.

 

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer