21
juni 2019

De paradox van de centrale banken

De centrale banken halen de voorpagina van de economische pers. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bijvoorbeeld laten blijken dat ze bereid is om zwaar geschut boven te halen: een nulrente of negatieve rente of een nieuwe monetaire versoepeling (QE of quantitative easing), alles is in staat van paraatheid.

paradoxe-ld
Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash

Maar waarvoor? Er is geen recessie. Er zijn geen bankfaillissementen. Er zijn geen landen failliet. Waarom halen de centrale banken (ook de Fed is bereid om haar richtrente te verlagen) dan hun oorlogsarsenaal boven, terwijl we ons niet in de situatie van 2008 bevinden?  

Volgens de analisten is de verklaring te vinden in meer structurele redenen. Ondanks de lage of negatieve rente, ondanks de monetaire injectie van miljarden euro’s, registreert de economische groei een vertraging. En de inflatie (teken van economische vitaliteit) trekt nog altijd niet aan en blijft onder de doelstelling van 2%.

De verklaring voor deze futloosheid ligt in sterke deflatoire krachten (demografie en technologie). En de ultieme paradox is dat de markten in vuur en vlam raken bij het idee dat de monetaire kranen opnieuw worden opengedraaid.

De beleggers noemen dit verschijnsel de Draghi « put » of de verzekering dat de ECB de financiële markten niet in de steek zal laten. Kortom, het is de terugkeer van het gratis geld en van het TINA-syndroom (There Is No Alternative). Maar het is spijtig genoeg een kortetermijnvisie, want een lage of negatieve rente wijst op een economie die vierkant draait.  

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer