11
juni 2018

De opkomende landen onder druk. Ten onrechte?

De stijging van de dollar, de verhoging van de Amerikaanse rente en de handelsspanningen zetten de opkomende landen onder druk. Sommige beleggers zijn bang voor een mogelijke “remake” van 2013.

les-pays-emergents-sous-pression-a-tort-Puilaetco-Dewaay-Private-Bankers

Destijds had Ben Bernanke, de toenmalige voorzitter van de Fed (Amerikaanse centrale bank), het einde van het lagerentebeleid in de Verenigde Staten aangekondigd. De bekendmaking van het einde van de monetaire versoepeling leidde tot een massale uitstroom van kapitaal uit de opkomende landen.

Maar 2018 is 2013 niet, volgens de specialisten. In de eerste plaats, omdat de recente stop van de financiële stromen in de richting van deze landen meer lijkt op « marktstress dan op een crisis », verklaarde Xavier Hovasse, de verantwoordelijke voor de aandelen van de opkomende markten bij Carmignac, aan Les Echos (Frankrijk). Ten tweede, omdat men een onderscheid moet maken tussen de opkomende landen. « Het zijn de landen met de grootste tekorten op de lopende rekening, zoals Turkije en Argentinië, die het meest te lijden hebben. Anderzijds blijven Zuid-Korea, Taiwan en China de beleggers aantrekken », voegde deze specialist toe. Daarbij komt het feit dat de stijging van de rente en van de dollar waarschijnlijk zal stoppen, waardoor de situatie zou moeten stabiliseren. Samengevat: de kwetsbaarheid van sommige opkomende landen mag geen schaduw werpen over het hele segment.

Lees ook

Planification-et-structuration-de-patrimoine1

Optimale planning en structurering van uw vermogen

Wilt u er zeker van zijn dat uw vermogen optimaal wordt beheerd en overgedragen aan uw naasten? Of u particulier, zelfstandige, bedrijfsleider of houder van een participatie bent, ‘Wealth Planning and Structuring’ vormt een onmisbare basis voor het goede beheer van uw vermogen.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer