12
april 2019

De nieuwe strijd van Trump? De rente doen dalen!

Donald Trump heeft het eerste duel met de voorzitter van de Fed (Amerikaanse centrale bank) al gewonnen. De Amerikaanse president uitte scherpe kritiek op het feit dat de Fed haar richtrente in 2018 4 maal verhoogd heeft, terwijl de inflatie volgens hem onder controle bleef en een monetaire verstrakking dus niet noodzakelijk was.

le-nouveau-combat-de-trump-faire-baisser-les-taux-puilaetco-dewaay Private Bankers

Jerome Powell is in januari laatstleden een eerste maal gezwicht, aangezien zijn instelling besloten heeft om een pauze in te lassen in de renteverhogingen.

Maar Donald Trump laat het hier niet bij. Hij tracht niet alleen om zakenmensen uit zijn entourage binnen de Fed te benoemen, maar pleit bovendien – net zoals zijn Secretary of the Treasury – voor een renteverlaging.

Wat is de reden voor deze nieuwe vijandigheid tegenover de voorzitter van de Fed? Donald Trump wil de presidentsverkiezingen van 2020 ingaan met een groeipercentage van 3 à 4%, zoals hij beloofd heeft. Welnu, de Fed beschuldigen van alle problemen die de beurs ondervindt, is een interessant thema bij de republikeinse kiezers.

De lijdensweg van Jerome Powell is dus nog niet voorbij. De beleggers zijn verdeeld. Sommigen zijn opgelucht dat de Fed naar de markten luistert, terwijl anderen zich zorgen maken over de politieke inmenging in het monetaire bestuur.

De laatste keer dat de Fed aan een dergelijke politieke druk onderworpen werd, was ten tijde van Richard Nixon. Aan de vooravond van zijn herverkiezing in 1972 heeft hij niet geaarzeld om een renteverlaging te eisen van de toenmalige voorzitter van de Fed (Arthur Burns). De geschiedenis herhaalt zich.