22
juli 2019

De muntoorlog waarover niemand het wil hebben

De Amerikaanse minister van Financiën liet de markten verstaan dat het niet langer valt uit te sluiten dat de Verenigde Staten zich gaan moeien in de wisselkoersoorlog. Dit sluit naadloos aan op de talrijke beschuldigingen van Donald Trump dat Europa en China hun munten manipuleren om concurrentiekracht te winnen tegenover de Verenigde Staten.

la-guerre-des-devises-que-personne-ne-veut-admettre-puilaetco-dewaay
© Photo by Christine Roy on Unsplash

Voor de economen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is de hoge waardering van de dollar echter niet het resultaat van een wereldwijde samenzwering tegen het groene biljet. Het is volgens hen veeleer het gevolg van het verschil in groei tussen de VS en de rest van de wereld. Zonder daarbij te vergeten dat de FED (Amerikaanse Centrale Bank) talmt om de rente te verlagen. Beide elementen hebben een sterke dollar als gevolg.

Thanos Vamvakidis, verantwoordelijk voor de muntstrategie bij Bank of America Merrill Lynch, nuanceert een en ander. Volgens hem weten de centrale banken dat ze ‘geen invloed meer kunnen uitoefenen op de kredietkost omdat de rentevoeten historisch laag zijn. En daarom rest hen als enige beschikbare wapen het afzwakken van de eigen munt.’ Maar omdat iedereen hetzelfde doet en dan nog op hetzelfde moment, heeft niemand er volgens de strateeg baat bij. Thanos Vamvakidis besluit: ’Als puntje bij paaltje komt, bevinden we ons in een muntoorlog, ook al wil niemand dat toegeven’.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer