16
mei 2019

De « jacht op de schuldigen » is gestart voor Uber

De technologiewaarden halen opnieuw de voorpagina van het beursnieuws. Het gaat meestal om eenhoorns – bedrijven met een beurskapitalisatie van minstens 1 miljard dollar – die hun intrede op Wall Street reeds gedaan hebben of binnenkort zullen doen.

la-chasse-aux-coupables-a-demarre-pour-uber-puilaetco-dewaay

Volgens CB Insights zouden deze eenhoorns een recordbedrag van 138 miljard dollar moeten ophalen. Maar deze beursintroducties (IPO’s) lopen niet altijd van een leien dakje.

De genoemde beurskapitalisaties zijn vaak indrukwekkend. Had men het op een gegeven moment niet over een beurskapitalisatie van 120 miljard dollar voor Uber?

Ter illustratie: het bbp van een land zoals Cuba bedraagt maar 96 miljard dollar. Maar op het ogenblik van schrijven is Uber slechts 62 miljard dollar waard. Het aandeel Uber heeft over twee beurssessies immers 17% verloren. Zijn Amerikaanse rivaal Lyft heeft sinds zijn notering minder dan twee maanden geleden ook 33% moeten prijsgeven. Alle beleggers die op Uber ingezet hadden vóór zijn introductie op Wall Street, verleid door de belofte van een belegging in het toekomstige « Amazon van het vervoer », zijn vandaag teleurgesteld.

En zoals steeds, gaat men dan op zoek naar de schuldigen (« blame game »). Momenteel moet de bank Morgan Stanley, die de IPO in goede banen moest leiden, het ontgelden. In de eerste plaats, omdat ze een te hoge waardering (120 miljard) aangekondigd had alvorens deze terug te brengen tot 80 miljard. En ten tweede, omdat ze aandeelhouders in het kapitaal van Uber heeft laten instappen die zich er niet toe verbonden hebben om hun aandelen enkele weken of enkele maanden na de beursgang aan te houden.

Ook Lyft kreeg met deze kritiek af te rekenen, aangezien hedgefondsen aan shortselling deden om zijn koers te doen dalen en tegelijkertijd Uber te dwingen om tegen een lagere prijs naar de beurs te trekken. Kortom, de beleggers ontdekken dat eenhoorns niet zo vreedzaam zijn als ze denken.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer