07
oktober 2019

De geflopte beursintroductie van WeWork: waarom denkt de beurs niet zoals de durfkapitalisten?

Nadat het bedrijf heel wat hoop gewekt had bij zijn startinvesteerders, werd de beursintroductie (IPO) van WeWork op de lange baan geschoven omwille van zijn te lage waardering.

Wework_LandSc

Bijna op hetzelfde moment liet de beursdaling van de aandelen Uber en Lyft uitschijnen dat er een wereld van verschil bestaat tussen de hoop van de durfkapitalisten en de beurs.

Waarom kenden deze eenhoorns (i.e. start-ups met een waardering van meer dan één miljard dollar) niet het succes dat hun investeerders verwacht hadden? Volgens Augustin Landier en David Thesmar, twee Franse economen (HEC Paris en MIT), ligt het antwoord in de verwachtingen. Durfkapitalisten zijn per definitie optimisten en records worden keer op keer verbroken.

Het laatste staat op naam van de start-up TikTok die op 75 miljard dollar gewaardeerd wordt. De reden hiervoor? Durfkapitalisten houden geen rekening met (of geloven niet in) een scenario van een zwakke langetermijngroei (« seculaire stagnatie ») voor deze eenhoorns, terwijl de beurs meer genuanceerd is.

In werkelijkheid kunnen pessimistische investeerders op de beurs bijvoorbeeld « shorten » in het licht van deze « grote stagnatie ». Anders gezegd of zoals deze twee economen het stellen: op de beurs kunnen alle overtuigingen tot uiting komen en bijdragen aan de koersvorming. Dat is echter niet het geval voor deze eenhoorns, want investeerders kunnen niet « shorten » zolang ze niet op de beurs noteren.

Met andere woorden, « hun waardering vóór beursintroductie weerspiegelt dus enkel de overtuiging van de grootste enthousiastelingen », menen de twee economen. Het voordeel van de beurs is dat ze een koers doet ontstaan die de gemiddelde overtuiging weerspiegelt, terwijl de « private equity » grotendeels plaats laat voor extremen.

Photo by Ariann Laurin on Unsplash

Lees ook

investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer