15
juli 2019

De financiële markten zijn kortzichtig

De Amerikaanse beurs roept nog steeds vragen op. Terwijl de Verenigde Staten hun historisch record van langste positieve groeicyclus verbroken hebben, het werkloosheidscijfer op een historisch laagtepunt staat en de Amerikaanse economie een redelijk groeipercentage laat optekenen, meent Jerome Powell, de voorzitter van de Fed (Amerikaanse centrale bank), dat hij de rente moet verlagen… alsof het slecht gaat met de economie.

les-marches-financiers-en-mode-myopie-puilaetco-dewaay

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa lijken de twee grote centrale banken over te schakelen naar een « whatever it takes »-modus om onze economieën te redden: een geplande daling van de richtrente in de Verenigde Staten en een nul- of negatieve rente in Europa.

Dit monetaire arsenaal brengt heel wat beleggers in de war. Het zijn over het algemeen maatregelen die worden genomen om de economie aan te zwengelen, terwijl we nog niet in een crisis verkeren.

Waarom worden deze wapens dan ingezet? Deze vraag houdt de voorzichtige beleggers bezig, omdat al deze liquiditeiten die in onze economieën worden gepompt, minder impact hebben dan in het verleden.

Zo beweegt de inflatie niet al te veel en blijft ze onder de door de centrale banken vastgelegde drempel van 2%. Wellicht omdat de redenen voor de lage inflatie van structurele (demografie, technologie) en niet van conjuncturele aard zijn.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley vindt trouwens dat de markt momenteel te optimistisch is en verlaagde haar aandelenblootstelling tot het laagste niveau van de voorbije 5 jaar! Andrew Sheets, Chief Economist van Morgan Stanley, stelt: « Minder dan nul betekent dat men wordt betaald om te lenen. Wanneer men op dat punt zit, wil dit zeggen dat het echt zeer slecht gaat met de economie ».

Voor sommige beleggers is de vraag dus: kunnen de centrale banken de illusie van de voorspoed lang in stand houden? Ondertussen vrezen ze dat deze liquiditeiten aanleiding geven tot de vorming van zeepbellen in alle segmenten (vastgoed, obligaties, aandelen) van de economie. De negatieve spiraal zou kunnen worden ingezet, maar de beurs lijkt dit te negeren. Momenteel.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer