07
oktober 2019

De ECB tegengesproken: de lage rente is niet gunstig voor de export, noch voor onze overheidsschuld

De euro is zwak als gevolg van het zeer soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Voor tal van economen is dit een geschenk voor de export van de eurozone. Maar volgens anderen zou het eerder een vergiftigd geschenk zijn.

BCE_LD

Ze herinneren er immers aan dat de Duitse economie niet gebouwd is op een zwakke munt, maar op kwaliteit, concurrentiekracht en innovatie. Kortom, de drie componenten van de « Made in Germany ». Een zwakke munt is slechts een kortetermijnvoordeel en zet een rem op de dynamiek van een economie.

Het voordeel van de terugbetaling van de overheidsschuld tegen een lage rente zou eveneens een kortetermijnvoordeel zijn, want landen worden ertoe aangezet om zich nog meer in de schulden te steken, terwijl dit niet altijd verantwoord is.

Wat de gezinnen betreft, zou de lage rente hen niet doen consumeren, maar wel nog meer doen sparen ter compensatie van het afwezige rendement op niet-risicovolle beleggingen.

Kortom, het monetaire beleid van de ECB doet veel kritiek en vragen rijzen met betrekking tot zijn doeltreffendheid. De gouverneurs van de Duitse, Franse en Nederlandse centrale bank steken hun onenigheid met Mario Draghi niet meer onder stoelen of banken. Het is gênant voor de uittredende voorzitter van de ECB, want hoewel ze in de minderheid zijn, vertegenwoordigen deze drie gouverneurs 50% van het bbp van de eurozone!

Lees ook

investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer