02
september 2019

De Duitse schuld wordt zeldzamer. Des te beter voor België?

De Duitse schuld is in principe het meest veilige actief van de eurozone en misschien zelfs van de wereld. Nochtans zou de aankoop van Duitse obligaties binnen enkele jaren moeilijker kunnen worden.

dette-allemande

Gilles Moec, econoom bij AXA, heeft berekend dat als de economische parameters de komende 20 jaar niet veranderen, de Duitse schuld volledig verdwenen zal zijn in… 2039.

Dit is natuurlijk een extreem scenario, maar toch stelt men reeds vast dat de zeldzaamheid van de Duitse schuld haar prijs de hoogte instuwt. Dat is wellicht één van de redenen waarom beleggers bereid zijn om een negatieve rente te betalen voor een Duitse obligatie op… 30 jaar! Mensen hebben dus aanvaard om gedurende 30 jaar geld te verliezen om « papier » aan te houden dat wordt verondersteld het veiligste van de wereld te zijn. Maar hoe komt het dat het « Duitse papier » zeldzaam is?

De eerste oorzaak ligt in het uitstekende beheer van de overheidsfinanciën door de Duitse regering. Aangezien de rekeningen geen tekort vertonen, moet de regering niet zoveel meer lenen als in het verleden. De cijfers tonen het aan: de Duitse schuld vertegenwoordigt slechts 15% van de uitstaande leningen van de eurozone, ten opzichte van 23% voor Frankrijk en 26% voor Italië.

Daarnaast is er nog de appetijt van de Europese Centrale Bank (ECB) die 30% van de totale stock van de Duitse schuld aanhoudt.

Het enige goede aan deze zeldzaamheid van de Duitse obligaties is dat gezien de torenhoge prijzen, de internationale beleggers geneigd zullen zijn om hun toevlucht te nemen tot andere bijna even veilige, maar minder dure landen, zoals Nederland, Frankrijk of België. 

Lees ook

le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer
Gestion-durable-partenariat-triodos

Duurzaam beleggen: een exclusieve samenwerking met Triodos

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer