19
april 2019

De schuldenlast van de landen is geen probleem meer! Echt?

Dit sentiment overheerste de voorbije weken. De experts spreken zelfs van « moderne monetaire theorieën ». Het huidige debat draait eigenlijk rond één vraag: als er morgen een recessie optreedt, hoe gaan de centrale banken dan reageren, aangezien ze geen munitie meer hebben?

lendettement-des-etats-nest-plus-un-probleme-vraiment-puilaetco-dewaay

De rente staat nog op een laagtepunt en het arsenaal van de centrale banken lijkt (bijna) uitgeput.

Hier en daar wordt gezegd dat men te veel belang hecht aan de schuld van de landen.

Bernard Aybran, Deputy CEO en CIO for multi-manager portfolios van Invesco AM, vraagt zich af: « Wordt er geen overdreven belang gehecht aan de schuldenlast van de landen? Wie wordt er benadeeld als de centrale banken beslissen om geen terugbetaling te vragen van de leningen die ze hebben gekocht? Noch de gezinnen, noch de bedrijven ».

Eén van de stellingen van deze nieuwe monetaire theorie is dat de overheidsschulden die de centrale banken aanhouden in zekere zin ongevaarlijk zijn. Wanneer de rente laag staat, is de schuldenvoorraad geen netelig probleem meer, volgens de aanhangers van deze theorie.

De landen zouden begrotings- en fiscale hefbomen in werking kunnen stellen. Dit werd onlangs voorgesteld door Bruno Le Maire, de Franse minister van financiën. Hij vroeg de noordelijke landen om hun begrotingsuitgaven te verhogen teneinde de groei in Europa aan te zwengelen en een recessie te vermijden.

Anderen menen dat de piste van het gratis geld enkel aanleiding zal geven tot speculatiezeepbellen. Het debat is nog maar net begonnen.

 

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer