01
juli 2019

De beurs functioneert voor 80% op automatische piloot

De algoritmes hebben een aantal jaren geleden al hun intrede gedaan op de beurs. Hun negatieve rol werd vaak aangehaald in geval van een flash crash. Maar volgens CNBC, zijn de « machines » voortaan aan de macht op Wall Street.

le-marche-boursier-est-en-pilote-automatique-pour-80-puilaetco-dewaay

Indexfondsen en andere ETF’s vertegenwoordigen vandaag immers 60% van de aandelenbeleggingen. Bovendien zijn kwantitatieve fondsen, i.e. fondsen die zich baseren op computermodellen en niet op research verricht door mensen (analisten), goed voor ongeveer 20% van de aandelenmarkt, volgens J.P. Morgan.

Kortom, 80% van de aandelenmarkt is in handen van algoritmes en andere computermodellen. Het moet worden gezegd dat indexbeheer (ook wel passief beheer genoemd) heel wat geld aantrekt op Wall Street en het actief beheer voorbijgestoken heeft.

Volgens J.P. Morgan hebben de passieve fondsen (die eveneens aantrekkelijk zijn door hun lage kosten) sinds begin 2019 39 miljard dollar aangetrokken, terwijl de actieve fondsen 90 miljard dollar verloren zijn.

Om die reden maken sommigen zich zorgen dat de meeste aan- en verkopen van aandelen in handen zouden vallen van « automaten » die uiterst mediagevoelig zijn en dus de volatiliteit op de markt verhogen.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer