26
april 2019

De beleggers tussen kwetsbaar optimisme en vrees voor een « Japanisering » van het Westen.

Het optimisme dat momenteel op de beurs heerst, is nog kwetsbaar. Dit optimisme werd ingegeven door een betere Duitse economische indicator dan voorzien en door de relatieve economische stabiliteit van China.

les-investisseurs-entre-optimisme-fragile-et-crainte-dune-japonification-de-loccident-puilaetco-dewaay

Meer was er voor sommige beleggers niet nodig om zich af te vragen of het ergste niet achter ons ligt? Maar de echte vraag zou eerder moeten zijn: bevinden we ons in een context van een conjuncturele of van een structurele vertraging?

De pessimisten gaan uit van het tweede geval. Ze menen zelfs dat het Westen het hoofd moet bieden aan het spook van de « Japanisering ».

Mohamed El Erian, beursgoeroe en Chief Economic Advisor bij Allianz, meent dat « de huidige vrees voor « Japanisering » voortvloeit uit de legitieme ongerustheid over structurele deflatoire krachten die aanleiding zouden kunnen geven tot een zwakkere en minder inclusieve groei (…) ».

Deze krachten omvatten de vergrijzing van de bevolking, de toename van de ongelijkheid (inzake inkomsten uit rijkdom en opportuniteiten), de socio-economische onzekerheid bij grote delen van de bevolking en een dalend vertrouwen in de instellingen en de mening van de experts.

Diegenen die geloven dat het om een structurele vertraging gaat, menen dat ze toe te schrijven is aan demografische, technologische en maatschappelijke redenen. Maar momenteel heeft de beurs hier geen oren naar.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer