12
augustus 2019

De beleggers op zoek naar een schuilplaats om zich te behoeden voor het risico van een zware crisis

De beleggers zijn op zoek naar een veilige haven in geval van een grote ommekeer van de markttendens. Goud, staatsobligaties, de Japanse yen en de Zwitserse frank behoren tot deze vluchtwaarden.

Investisseurs-ld

Sinds april laatstleden is de Zwitserse frank met ongeveer 4,6% in waarde gestegen ten opzichte van de euro. De BNS (Zwitserse nationale bank) is niet al te blij met de grotere aantrekkingskracht van de Zwitserse munt voor de beleggers, want een sterke Zwitserse frank gaat samen met een verlies aan concurrentiekracht van de producten Made in Switzerland.

Het risico wordt door de BNS zeer ernstig genomen, want de laatste verklaringen van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB (Europese Centrale Bank), geven aan dat de euro de komende maanden nog zou kunnen verzwakken.

Voor de staatsobligaties vertaalt dit vluchteffect zich onmiddellijk in de rendementen: de rente op de Duitse Bund op 10 jaar bevindt zich in negatief territorium op -0,58%. De rente op de Amerikaanse staatslening op 10 jaar is eveneens teruggevallen tot 1,72%, tegenover 3% vorige herfst.

Dit is normaal: wanneer beleggers massaal overheidsschuld van solide landen kopen, gaan de obligatieprijzen de hoogte in en daalt hun rendement mechanisch.

Over goud hebben we het vorige week reeds gehad: de goudprijs ging zelfs even over de symbolische drempel van 1.500 dollar, i.e. een niveau dat al meer dan zes jaar niet meer behaald werd. Goud profiteert van het angstklimaat omtrent de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Daarbij komen de aankopen van de centrale banken (met name van de opkomende landen) die hun wisselreserves willen veiligstellen.

In het licht van de huidige turbulentie op de markten staat uw private banker steeds te uwer beschikking.

Lees ook

Planification-et-structuration-de-patrimoine1

Optimale planning en structurering van uw vermogen

Wilt u er zeker van zijn dat uw vermogen optimaal wordt beheerd en overgedragen aan uw naasten? Of u particulier, zelfstandige, bedrijfsleider of houder van een participatie bent, ‘Wealth Planning and Structuring’ vormt een onmisbare basis voor het goede beheer van uw vermogen.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer