27
mei 2019

De Amerikaanse overheidsschuld: het ultieme wapen van China tegen de Verenigde Staten?

Zoals steeds het geval is in een handelsoorlog, halen beide kampen hun afschrikkingsmiddelen boven. De globale vaststelling is dat de impact van de handelsoorlog groter is voor China dan voor de Verenigde Staten. De reden hiervoor? China voert enorm veel goederen uit naar de Verenigde Staten, terwijl de Amerikanen zeer weinig uitvoeren naar het Chinese keizerrijk.

Trade-war-USA-China-ld

Maar andere waarnemers stellen dat de regering in Peking niet volledig machteloos staat tegenover de door Donald Trump opgelegde verhoging van de douanerechten.

Vandaag is China de grootste schuldeiser van de Verenigde Staten geworden (vóór Japan), want het beschikt over een voorraad Amerikaanse staatsleningen van 1.100 miljard dollar. Ter herinnering, de globale voorraad Amerikaanse staatsleningen bedraagt 16.000 miljard dollar.

Volgens de aanhangers van deze stelling zou het volstaan dat China beslist om zijn voorraad Amerikaanse overheidsschuld te verkopen, om de prijzen te doen terugvallen en dus de rente op de Amerikaanse leningen opnieuw te doen stijgen. Als de rente stijgt, zal ze de Amerikaanse groei automatisch afremmen.

Wat moest worden bewezen? Niet echt, want als de Chinese autoriteiten op deze manier zouden handelen, zouden ze de eerste slachtoffers zijn, aangezien ze een grote voorraad Amerikaanse leningen in portefeuille hebben. Erger nog, de Amerikaanse (en andere) institutionele beleggers zouden deze schuld onmiddellijk recupereren. Daarbij komt dat China geen ander alternatief heeft voor de Amerikaanse leningen, omdat het veruit de grootste obligatiemarkt is. Het ultieme wapen waarover de Chinezen zouden beschikken, moet dus worden genuanceerd.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer