22
juli 2019

China vertraagt, met de laagste groei sinds 1992

In zijn vooruitzichten had het IMF (Internationaal Monetair Fonds) het bij het juiste eind toen het waarschuwde tegen de vertraging van de Chinese groei. De recente bekendmaking van een toename van het Chinese BNP met 6,2% geeft geloofwaardigheid aan deze voorspelling. De tijd van groeipercentages van 10% lijkt voorgoed tot het verleden te behoren en zelfs het percentage van 6,2% verdient een korreltje zout. Volgens sommige experts zou het in realiteit eerder 3% bedragen.

la-chine-ralentit-avec-une-croissance-au-plus-bas-depuis-1992-puilaetco-dewaay
© Photo by Greg Kantra on Unsplash

Deze zwakke groei doet echter de hoop groeien op nieuwe relancemaatregelen. Meer dan wat ook wil Peking sociale onrust voorkomen. De opflakkering van de werkloosheid, die vandaag meer dan 5,1% bedraagt, pleit voor een nieuwe stimulus door de Chinese regering. Zeker nu in het industriële zuiden al duizenden fabrieken de boeken neerlegden en andere zich in Vietnam vestigden om te ontsnappen aan de Amerikaanse taksen op de Chinese export.

Voeg daar nog aan toe dat president Xi Jingping eind 2018 aankondigde dat de 70e verjaardag van de Volksrepubliek gevierd zou worden met een uitzonderlijke economische prestatie.

De Chinese regering moet met andere woorden al heel sterk uit de hoek komen om de presidentiële belofte waar te maken. Maar het valt nog te bezien of Peking nog over maneuvreerruimte beschikt. Zeker nu blijkt dat de vroegere relancemaatregelen (belastingverlagingen, een stijging van de uitgaven voor infrastructuur en een soepel monetair beleid) nog steeds niet het verwachte positieve resultaat opleveren.

China draagt zichtbaar de gevolgen van de handelsoorlog met Washington. Maar of het daarom zal buigen voor Donald Trump? Dat blijft een open vraag.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer