05
november 2019

Bolsonaro en de markten: einde van de wittebroodsweken

Hoewel hij bij ons nooit positief werd afgeschilderd in de pers, is Jair Bolsonaro erin geslaagd om de markten te verleiden. Zijn vooruitzicht van een overwinning tijdens de presidentsverkiezingen van oktober 2018 werd toegejuicht door een duidelijke stijging van de Braziliaanse real en de Bovespa, de belangrijkste index van de beurs van Sao Paulo.

Bolsonaro_LD

De markten vielen vooral voor zijn economisch programma onder de hoede van een superministerie van economie geleid door de liberaal Paulo Guedes.

De balans van de eerste tien maanden presidentschap van Jair Bolsonaro laat echter veel te wensen over. De groei blijft rusteloos, waardoor de littekens van de vreselijke recessie van 2015-2016 intact blijven, en de beloofde hervormingen zijn afgezwakt. De hervorming van de pensioenen, die noodzakelijk is in een land waar een volledige carrière nog 30 jaar (vrouwen) of 35 jaar (mannen) was, zal uiteindelijk hoogstens een besparing van 800 miljard real (179 miljard euro) op 10 jaar genereren. Dat is 35% minder dan oorspronkelijk voorzien en gelijk aan de verworpen hervorming van de vorige president, Michel Temer.

Hoewel een twintigtal overheidsbedrijven geprivatiseerd worden, heeft de administratie van Jair Bolsonaro uitgesloten om parels zoals de oliereus Petrobras en de banken Caixa en Banco do Brasil te privatiseren, in tegenstelling tot wat Paulo Guedes bevestigd had. Deze laatstgenoemde werd eveneens verzocht om zijn drastische hervorming van de (ingewikkelde) belastingstructuren van het land te herzien.

Tot slot heeft Jair Bolsonaro ermee gedreigd om de wet tot beperking van de overheidsuitgaven aan te pakken, maar hij kwam niet in de buurt van wat de markten en ratingagentschappen zoals Moody’s hoopten. Zo verloor de Braziliaanse real 5% sinds begin augustus, terwijl de groeivoorspelling voor Brazilië voor 2020 met bijna 3% verlaagd werd tot net 2%.

Photo by Andrea Leopardi on Unsplash

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer