02
september 2019

Bijkomend teken van een recessie: de rijke Amerikanen consumeren minder!

In het licht van een nakende recessie houden de monetaire autoriteiten en de economen hun ogen gericht op de stijging van de obligatiemarkt, de omkering van de rentecurve, de handelsoorlog en nog heel wat andere economische indicatoren.

elegance

Maar het financiële informatiekanaal CNBC verkiest om de aandacht te vestigen op de « staking » van de consumptie van de rijkste Amerikanen. Onder « rijken » verstaat CNBC de personen die behoren tot de beruchte Top 10% van de Amerikaanse bevolking die ongeveer 80% van de aandelen aanhoudt. Welnu, de laatste statistieken tonen aan dat deze personen hun levensstandaard verlaagd hebben.

De bewijzen die CNBC hiervoor aanvoert? Het luxevastgoed kent zijn slechtste jaar sinds het losbreken van de crisis in 2008. De luxeretailer Barneys heeft het concordaat aangevraagd en zijn sectorgenoot Nordstrom laat voor het 3de kwartaal op rij een daling van zijn omzetcijfer optekenen. Dezelfde vaststelling geldt voor het Pebble Beach Concours d’Elegance: ongeveer de helft van de voertuigen die op meer dan 1 miljoen dollar geschat werden, is op de parking blijven staan, terwijl de auto’s van minder dan 75.000 dollar verkocht werden als zoete broodjes. Kunstwerken laten deze vermogende personen momenteel links liggen. Ten opzichte van vorig jaar daalden de verkopen van Sotheby’s met 10% en die van Christie’s met 22%.

Kortom, in tegenstelling tot de consumptie van de middenklasse die solide blijft, heeft de klasse die tot de Top 10% behoort, de voet op de rem gezet op het vlak van consumptie. Dit is een belangrijk gegeven, want volgens CNBC weegt de consumptie van deze 10% zwaar door in het Amerikaanse bbp.

De economen van CNBC menen dat de volatiliteit van de markten en de daling van de groei de aanzet hebben gegeven tot deze « recessie van de rijken ». Door hun sterke blootstelling aan de financiële markten (80% van de aandelen aangehouden in de Verenigde Staten) is deze sociale klasse gevoeliger voor de grillen van de aandelen- en obligatiemarkten. Marc Zandi, Chief Economist van Moody’s Analytics, meent dat « als de rijken hun aankopen verminderen, dit een bedreiging vormt voor de economische groei ».

Lees ook

le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer
Gestion-durable-partenariat-triodos

Duurzaam beleggen: een exclusieve samenwerking met Triodos

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer