17
mei 2018

Baksteen of papieren vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed staat altijd voor hetzelfde dilemma: moet men investeren in baksteen, papier of beiden? Het profiel van de belegger zal de naald naar de ene of de andere kant laten doorslaan.

comment-les-taux-bas-peuvent-influencer-votre-choix

In deze tijden van een bijzonder lage rente rijst de vraag of investeringen in traditionele baksteen de voorkeur moeten krijgen op die in “papieren baksteen”, met andere woorden in gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) of andere beleggingsfondsen.

Onze Chief Strategist, Frank Vranken, deelt zijn mening met Xavier Attout, Financial Reporter voor Trends.

Het antwoord is niet zo eenduidig. Het is niet de huidige context die me ertoe zou aanzetten een kandidaat-belegger de ene of de andere richting uit te sturen. De kwestie is complexer dan dat."

Elke keuze heeft voor- en nadelen.

De kleine vastgoedbeleggers hebben geen overzicht van de dagelijkse of maandelijkse evolutie van de waarde van hun goed. Daardoor overschatten ze soms de potentiële meerwaarde."

Drie gevaren 

Beide producten hebben de afgelopen jaren goede prestaties neergezet en de belegger mooie premies, rendementen en meerwaarden opgeleverd.

Maar als het verleden fantastisch is geweest voor de traditionele baksteen, met een mooie periode van prijsstijgingen, dan lijken we nu stilaan aan het einde van de cyclus te komen. Het ziet ernaar uit dat de twee beleggingsproducten een ander traject zullen volgen in de toekomst."

Er zijn drie gevaren voor de traditionele baksteen.

  1. De rendementen zullen in de toekomst niet meer zo royaal zijn (in de afgelopen vijf jaar bedroegen de jaarlijkse meerwaarden gemiddeld 4 procent). Het hoge groeitempo kon niet oneindig blijven duren.
  2. Er is de jongste jaren een vertraging in de prijsstijgingen van vastgoed.
  3. Het derde gevaar heeft te maken met de eis van het Europees Hof van Justitie om inkomsten uit vastgoed in het buitenland en in België op een gelijke manier te belasten. In het eerste geval is de belasting gebaseerd op de werkelijke huurinkomsten, in het tweede geval op het kadastraal inkomen, dat niet meer geactualiseerd is na 1976.
De volgende regering zal tussen die twee systemen moeten kiezen. Die keuze zal een grote impact hebben op vastgoedinvesteringen, aangezien ze rendementen kan doen kelderen en kan leiden tot een stijging van de huurprijzen. Het is een element waar weinig mensen rekening mee houden."

Moeten we dan maar alles inzetten op GVV’s?

Die belegging blijft interessant, des te meer omdat sommige segmenten nog zullen groeien. Vooral in het logistiek vastgoed, dankzij de ideale geografische ligging van België. De commerciële GVV’s lijden een beetje onder de onlinehandel, maar hebben nog een mooie groeimarge.

Ontdek het volledige interview in Trends Magazine (17 mei 2018).

Bron : Trends

Wilt u in vastgoed investeren via GVV’s en GVBF’s? Ontdek onze beleggingsoplossingen inzake beursgenoteerd vastgoed.

Lees ook

iStock_19254093_M

Proactief vermogensbeheer

Onze beleggingsfilosofie? Een proactief beheer op basis van uw risicotolerantie, in het kader van een holistische benadering van uw persoonlijke situatie. Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers nemen we de tijd om u te leren kennen. Op die manier kunnen we u een waaier van oplossingen op úw maat voorstellen.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer