27
juni 2019

Ander vlees in de kuip

Van alternatieve eiwitburgers tot ‘labvis’ uit de bioreactor: gaat hightech de haute cuisine van ons bord verdringen?

la_faim_justifie_les_moyens_puilaetco_dewaay

Het is zomervakantie en je ligt heerlijk te luieren aan de rand van het zwembad. Tegen lunchtijd krijg je trek in een burger. Maar zit die nieuwe zwemoutfit niet al heel erg strak?

Gelukkig kan onze honger tegenwoordig op veel gezondere en duurzamere manieren worden gestild.

Denk maar aan de burgers van Beyond Meat Inc., een Californische producent van ‘alternatieve eiwitten’. Erwteneiwit vormt het voornaamste bestanddeel van de Beyond burger, plus een beetje bietensap om het ‘bloederige’ van vlees na te bootsen. Beyond Meat noteert sinds mei op de Nasdaq, na eerdere kapitaalinjecties van prominenten zoals Bill Gates en Leonardo DiCaprio. De aandelenkoers van Beyond Meat steeg op de eerste handelsdag met meer dan 160%, waarmee de marktwaarde uitkwam op bijna USD 4 miljard.

Just Inc. en Finless Foods zijn andere voedingstechnologiestart-ups uit Silicon Valley. Bij Just Inc. komt het vlees niet uit de slachterij, maar uit een petrischaaltje: het wordt in-vitro gekweekt uit dierlijke cellen. En Finless Foods legt zich toe op ‘labvis’ die gekweekt wordt in een bioreactor.

Deze ondernemingen onderkennen dat onze veestapel goed is voor zo’n 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is net zoveel als de auto-industrie. Zij willen niet alleen de schaarste van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering aanpakken, maar ook het dierenleed. Dit alles past binnen de bredere ‘Agriculture 4.0.’-beweging die zich richt op nieuwe voedselproductie- en landbouwtechnieken.

Vandaag de dag vertegenwoordigt het plantaardige en diervrije segment nog maar een fractie van de USD 7.800 miljard grote wereldwijde voedings- en landbouwindustrie. Tussen 2012 en 2017 zijn de wereldwijde investeringen in voedingstechnologie echter verdrievoudigd volgens het online agrifood platform AgFunder en de groei blijft ook nu nog sterk. Daarbij ligt de focus vooral op precisielandbouw, alternatieve eiwitten en digitale voedingstechnologie.

Bij de consument is de productkennis en -aanvaarding nog klein, maar de kostprijs van alternatieve eiwitten is in de loop der tijd al wel aanzienlijk gedaald. Alles wijst erop dat een grootschalige productie van techfood op middellange termijn mogelijk is en ons kan helpen om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Een andere belangrijke ontwikkeling voor de langetermijnvooruitzichten van de sector zijn de veranderende eetgewoonten in veel ontwikkelde markten op grond van ethische bezwaren. Vooral de jongere generaties kiezen steeds vaker voor een vegetarische of veganistische levensstijl.

Voor ondernemingen zoals Beyond Meat Inc., Just Inc. en Finless Foods zal de regelgeving in de toekomst waarschijnlijk het grootste groeiobstakel vormen. Vrijwel overal ter wereld is de voedingsindustrie – niet zonder reden – strikt gereguleerd.

Dit verklaart waarom je vandaag de dag waarschijnlijk nog geen alternatieve eiwitburgers als lunch kunt bestellen. Maar als je echt in een verantwoorde bui bent, staat er vast minstens één salade op het menu.

 

Dit artikel is samengesteld door KBL European Private Bankers. De inhoud van dit document en de hierin geuite standpunten - op basis van informatie die afkomstig is van bronnen die wij als betrouwbaar achten - zijn die van het Group Asset Allocation Committee (GAAC) van KBL epb op datum van juni 2019 en kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Dit artikel is van algemene aard en vormt in geen geval een juridisch, boekhoudkundig, fiscaal of beleggingsadvies. De beleggers dienen in het achterhoofd te houden dat prestaties uit het verleden geen indicatie vormen voor de toekomst en dat de waarde van een belegging kan stijgen of dalen.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer