06
juli 2018

« Als er een recessie komt, zal ze minder uitgesproken zijn, maar langer duren »

Volgens PIMCO, de wereldwijde reus op het vlak van obligatiebeheer, bestaat er een hoge waarschijnlijkheid dat er in de komende 3 tot 5 jaar een recessie optreedt, omdat de cyclus matuur aan het worden is. Dat is in elk geval de mening van Nicola Mai, één van zijn analisten.

Recession

In het kader van PIMCO’s Secular Forum over de beleggingsvooruitzichten stelde Nicola Mai dat « de fiscale hervorming van Donald Trump gelanceerd werd terwijl de Verenigde Staten reeds een mooie groei laten optekenen met een extreem lage werkloosheidsgraad. Dat versterkt het risico van oververhitting. Het risico dat de Fed (Amerikaanse centrale bank) de cyclus uiteindelijk « kapotmaakt », is gestegen ». Op de vraag of het protectionisme van Donald Trump de recessie kan versnellen, antwoordde hij bevestigend, « ook al zal het niet onmiddellijk zijn ». Hij voegde hieraan toe: « Volgens ons zal de volgende recessie niet zeer hevig zijn, want de onevenwichten (overinvestering, overconsumptie) op het vlak van de gezinnen en de bedrijven op het ogenblik van het faillissement van Lehman Brothers werden ruimschoots gecorrigeerd ». Ter conclusie, als er een recessie komt, « zal ze minder uitgesproken zijn, maar wellicht langer duren, want de centrale banken en de landen zullen minder gewapend zijn om de brand te blussen. Hun budgettaire en monetaire beleid zal beperkter zijn ». Volgens deze analist van PIMCO bestaat het grootste risico voor de wereldgroei op een horizon van 3 à 4 jaar, in de opmars van het populisme. Anderzijds is er volgens PIMCO geen risico van een obligatiecrash. De reden hiervoor? « De wereldwijde schuldenlast is hoog en de economieën zijn zo gevoelig voor de rente-evolutie, met als gevolg dat de centrale banken hun rente niet sterk kunnen verhogen. De rente zou laag moeten blijven, zelfs al zou het moeilijker kunnen blijken om de activiteit van de centrale banken in het algemeen te voorspellen ».

Lees ook

iStock_19254093_M

Proactief vermogensbeheer

Onze beleggingsfilosofie? Een proactief beheer op basis van uw risicotolerantie, in het kader van een holistische benadering van uw persoonlijke situatie. Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers nemen we de tijd om u te leren kennen. Op die manier kunnen we u een waaier van oplossingen op úw maat voorstellen.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer