27
juni 2019

5G : beloften en risico’s

De vijfde generatie draadloze technologie biedt mogelijkheden voor talloze bedrijfstakken, maar vormt ook de inzet van een groot geopolitiek conflict.

promesses_et_risques_de_la 5G_unsplash_paul_hanaoka_puilaetco_dewaay
© Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

Je bent zojuist geland op Ibiza, eindelijk weg van kantoor. Alleen word je niet verwelkomd door een hemelsblauwe lucht, maar door eindeloze regenbuien. Gezien de weersomstandigheden zou je het liefst een paar films op je iPad downloaden. Helaas zou dit nog langer duren dan de nieuwste Avengers-film…

Gelukkig wordt 5G na jaren van hype binnenkort realiteit. In de meeste landen wordt deze draadloze netwerktechnologie in 2020 beschikbaar.

Volgend jaar rond deze tijd, en misschien wel eerder, kan een groot deel van de wereld een film in slechts enkele seconden downloaden. 5G is 10 keer sneller dan de huidige breedbandtechnologie en daarmee wordt niet alleen mobiele video voor iedereen beschikbaar, maar ook mobiele augmented reality en mobiele virtual reality.

De kortere wachttijd is de grootste verbetering die 5G biedt. De beschikbaarheid van vrijwel real-time connectiviteit zal niet alleen een enorme impuls geven aan de rechtstreekse communicatie tussen apparaten, maar ook aan het gebruik van technologie voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en directe vertaaldiensten – wat ook handig is als je op Ibiza op vakantie bent en geen Spaans spreekt.

Al met al stelt 5G enorme verbeteringen in het vooruitzicht, zoals sneller dataverkeer, lagere piekdatatarieven, een breder beschikbaar spectrum en een hogere aansluitdichtheid. Van slimme fabrieken tot operaties op afstand: de lijst van bedrijfstakken en activiteiten die van de 5G-technologie kunnen profiteren, is bijna eindeloos.

Merrill Lynch voorziet dat er in 2022 al meer 5G- dan 4G-smartphones zullen zijn. China zal daarbij waarschijnlijk vooroplopen en – nog belangrijker – volop van het first mover-voordeel profiteren.

In vrijwel elke bedrijfstak geldt dat de pionier vaak een dominante positie kan claimen, ook bij afgeleide technologieën. Dit verklaart waarom de VS de opkomst van Huawei op het westelijk halfrond graag willen blokkeren. Spionage en geopolitiek worden vaak genoemd als verklaring voor het aanslepende conflict tussen de Chinese telecomproducent en de Amerikaanse overheid, maar technologische dominantie vormt de werkelijke inzet, evenals groei van de sector op lange termijn.

Dit Chinees-Amerikaanse conflict zet Europa klem tussen twee vuren. Fort Europa is terughoudend om in door Huawei gebouwde infrastructuur te investeren, omdat het de regering Trump niet op de kast wil jagen, maar ondertussen mist het een eigen leverancier in de regio die 5G zo snel kan invoeren als iedereen zou willen.

Had Europa niet al eerder moeite met de invoering van nieuwe telecommunicatietechnologie? Jazeker. Dit was ook bij 3G en 4G het geval en deze achterstand blijft het innovatievermogen van het Europese continent in de weg staan.

Alleen al om die reden zou je jouw volgende zomervakantie misschien veel verder van huis moeten plannen, bijvoorbeeld in Shanghai. Het is daar van juni tot september misschien warm, vochtig en regenachtig, maar de wifi-kwaliteit is er onovertroffen.

 

Dit artikel is samengesteld door KBL European Private Bankers. De inhoud van dit document en de hierin geuite standpunten - op basis van informatie die afkomstig is van bronnen die wij als betrouwbaar achten - zijn die van het Group Asset Allocation Committee (GAAC) van KBL epb op datum van juni 2019 en kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Dit artikel is van algemene aard en vormt in geen geval een juridisch, boekhoudkundig, fiscaal of beleggingsadvies. De beleggers dienen in het achterhoofd te houden dat prestaties uit het verleden geen indicatie vormen voor de toekomst en dat de waarde van een belegging kan stijgen of dalen.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer