Artikels

15
oktober 2018
Economie & financiële markten

Kritieke fase brexitonderhandelingen: hoe kunnen we ons voorbereiden? door Puilaetco Dewaay Private Bankers

"No deal is beter dan een slechte deal", Theresa May, Lancaster House, januari 2017 - "Financiën sjoemelt", Boris Johnson, Conservative Party Conference, Birmingham, 2 oktober 2018

Lees meer
15
oktober 2018
Innovatie

Is de bitcoin een alternatief voor echt geld? door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Het Britse Parliament Treasury Select committee heeft de BitCoin en andere digitale valuta's onlangs omschreven als een “Wild West onderneming” en heeft de wetgever opgeroepen meer toezicht en invloed uit te oefenen. Dit recente bericht is een extra argument voor het besluit dat er voor "crypto-assets" geen plaats is in een goed beheerde portefeuille met een solide risicobeheer.

Lees meer
12
oktober 2018
Economie & financiële markten

Opkomende landen: niet panikeren volgens S&P Global Ratings door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Sinds enkele weken zijn de opkomende landen voorpaginanieuws in de economische pers omwille van de moeilijkheden die ze ondervinden door de stijging van de Amerikaanse rente en van de dollar. Maar moet men panikeren en al deze landen over dezelfde kam scheren?

Lees meer
12
oktober 2018
Economie & financiële markten

Loonstijging bij Amazon of hoe de concurrentie verzwakken door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Het nieuws verbaasde de beleggers: Amazon heeft besloten om zijn minimumloon in de Verenigde Staten op te trekken tot 15 dollar per uur. Deze informatie werd zelfs toegejuicht door Bernie Sanders, de democratische kandidaat die nochtans aan de basis lag van een voorstel genaamd « Stop BEZOS, i.e. Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act ». De naam van dit voorstel bevat een ironische knipoog naar de topman van Amazon, Jeff Bezos. Het voorstel beoogt om bedrijven te belasten ten bedrage van de federale steun die hun minst betaalde werknemers ontvangen.

Lees meer
12
oktober 2018
Economie & financiële markten

Nieuwe heffingen van Trump door Christophe Van Canneyt, Chief Economist

President Trump heeft zijn plannen uitgevoerd om heffingen op te leggen op een bijkomend bedrag van 200 miljard USD aan Chinese import. De meevaller is dat de heffing, die op 24 september van kracht geworden is, slechts 10% bedraagt. Trump heeft echter de druk op China opgevoerd, want hij kondigde aan dat de heffingen tegen 2019 zullen stijgen tot 25%. Bovendien gaf Trump aan dat hij overweegt om voor nog eens 267 miljard USD aan heffingen op te leggen op Chinese goederen indien Peking vergeldingsmaatregelen zou nemen. Dat zou Xi Jinping in een moeilijk parket brengen, aangezien hij in het binnenland gezichtsverlies zou lijden en zwak zou overkomen in het licht van het Amerikaanse pestgedrag.

Lees meer
11
oktober 2018
Economie & financiële markten

Een verwachte beurscorrectie door Frank Vranken, Group Chief Strategist

De « sell-off » gisterenavond op Wall Street heeft zich vanochtend uitgebreid naar de Aziatische markten en gaat verder op de Europese beurzen. In New York registreerde de S&P 500 zijn sterkste daling sinds februari, terwijl de Nasdaq zijn grootste terugval van de voorbije twee jaar liet optekenen.

Lees meer
10
oktober 2018
Innovatie

Big data: schatten zoeken in een zee van data door Marie-Charlotte Vasseur, Research Analyst

Elke seconde genereren technologieën onvoorstelbare hoeveelheden data. Mensen communiceren in sociale netwerken en per e-mail, camera's registreren bewegende beelden, sensoren meten met alle gewenste tussenpozen allerlei gegevens over de toestand van organismen, machines of voertuigen. De beurzen genereren miljarden koersgegevens en in het ‘internet-der-dingen’ maken technische apparaten zelf verbinding met elkaar.

Lees meer