Artikels

19
augustus 2019
Economie & financiële markten

100-jarige obligaties: een succes, behalve voor Argentinië door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Zich voor 100 jaar in de schulden steken: een raar idee? Nochtans hebben verschillende landen dit gedaan. Argentinië deed het twee jaar geleden. Na een zware periode slaagde het land erin om 2,7 miljard dollar op te halen voor… 100 jaar! Het moet worden gezegd dat de geboden rente verleidelijk was: 7,9%.

Lees meer
19
augustus 2019
Economie & financiële markten

Is de omkering van de rentecurve een goede indicator voor het begin van een recessie? door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Moet men bang zijn voor een omkering van de rentecurve? Deze vraag is niet meer aan de orde voor sommige beleggers. Voor hen is het duidelijk: het is een vooruitlopende indicator voor het begin van een recessie in de Verenigde Staten. Dit wordt trouwens aangetoond door de statistieken: de laatste 5 keer dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar onder de rente op tweejarige obligaties ging (1978, 1980, 1989, 2000, 2006), vond er gedurende minstens twee trimesters op rij een inkrimping plaats.

Lees meer
19
augustus 2019
Economie & financiële markten

Turbulentie op de markten en nerveuze beleggers door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Vorige week werden de zenuwen van de beleggers wereldwijd zwaar op de proef gesteld. De financiële markten bevonden zich zelfs in het oog van de storm op woensdag 14 augustus 2019, waarbij Wall Street haar slechtste dag van het jaar liet optekenen. Twee (hoofd)redenen verklaren deze zware nervositeit op de beurzen.

Lees meer
19
augustus 2019
Economie & financiële markten

En als de negatieve rente slecht nieuws zou zijn voor de landen? door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Over het algemeen, wanneer men het over de negatieve rente heeft, is de commentaar eenvoudig: de particulier wordt bestraft, omdat zijn spaargeld niets meer opbrengt, terwijl de staat besparingen realiseert op de terugbetaling van zijn overheidsschuld.

Lees meer
12
augustus 2019
Economie & financiële markten

De beleggers op zoek naar een schuilplaats om zich te behoeden voor het risico van een zware crisis door Puilaetco Dewaay Private Bankers

De beleggers zijn op zoek naar een veilige haven in geval van een grote ommekeer van de markttendens. Goud, staatsobligaties, de Japanse yen en de Zwitserse frank behoren tot deze vluchtwaarden.

Lees meer
12
augustus 2019
Economie & financiële markten

Er pakken zich donkere wolken samen boven de Europese bankaandelen door Puilaetco Dewaay Private Bankers

De Europese commerciële banken zijn niet blij met het lagerentebeleid dat de meeste grote centrale banken opleggen. Hun intermediatiemarge staat zwaar onder druk op een moment dat er grote informatica-investeringen moeten gebeuren om het hoofd te bieden aan de digitale revolutie.

Lees meer
12
augustus 2019
Economie & financiële markten

Waarom de Europese aandelenmarkten gevoeliger zijn voor de handelsspanningen door Puilaetco Dewaay Private Bankers

Het werd vorige week nog aangetoond: wanneer de spanning tussen China en de Verenigde Staten stijgt, zijn het vaak de Europese markten die het meest dalen, terwijl ze niet op de eerste rij zitten bij de onderhandelingen. Maar hoe kan deze paradox worden verklaard?

Lees meer